Thema's

De Thema’s

Op het WFM congres troffen deelnemers ook dit jaar weer vakgenoten en natuurlijk een inspirerend programma. We keken terug met klantcases zodat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. We deelden trends en ontwikkelingen samen met onze partners. En we keken naar wat over 3 jaar nodig is om óók dan goed te kunnen plannen.

Het programma was opgehangen aan een viertal thema’s. Elke sessie (meer dan 30) was dan ook gekoppeld aan één van deze thema’s.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid & planning

Duurzaamheid is een actueel onderwerp met veel gezichten. Duurzaamheid gaat verder dan aandacht voor het milieu en het hergebruik van materialen. De Sustainable Development Goals (SDG) van de VN gaan over verschillende aandachtsgebieden, die deels ook met “werken” te maken hebben. Wat is duurzame inzetbaarheid nou precies en wat betekent dit voor de manier van plannen van organisaties? Hoe richten we werk in, zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer/meer werkend kunnen worden? Wat heeft levensfase-bewust personeelsbeleid voor gevolgen voor onze roostering en de beschikbaarheid van onze formatie? En hoe houdt de planning rekening met de gezondheid en langdurige inzetbaarheid van onze medewerkers?

Plannen van toekomstige generaties

Plannen van toekomstige generaties

De tijd dat medewerkers leefden om te werken hebben we al jaren geleden achter ons gelaten. De medewerkers van nu hechten veel meer waarde aan de work-life-balance. Overwerken is niet meer om over te op te scheppen, maar om te vermijden. Je “beroep” hoef je allang niet meer in te vullen als je een hypotheek aanvraagt. Spreken we nog wel over een work-life balance, als werk niet meer je identiteit bepaalt, maar gewoon één van de vele aspecten van dat volle leven is? Hoe zit dat met de toekomstige generaties?  Nemen die nog één baan aan? Werken zij anywhere, anytime? En wat betekent dat voor organisaties?

Invloed op de planning

Invloed op de planning

Planning is onzekerheid. In ieder geval een manier om daar mee om te gaan, of verschillende manieren. Dagsturing is vooral bedoeld om ad hoc te acteren op veranderingen ten opzichte van de planning. Daarnaast proberen we met voorspellingen van tevoren te weten wat de toekomst brengt, zodat we een plan kunnen maken. Maar als die onzekerheid nou groter is? We zien dat er inmiddels veel meer over scenario’s wordt nagedacht. Wat zou invloed kunnen hebben op de planning? Welke kanten kan het opgaan? En welke maatregelen of acties kunnen we daarvoor bedenken? Dat vraagt om een organisatie die kan schakelen tussen verschillende plannen. En om mensen in de planning die zo veelzijdig kunnen denken, dat er altijd een passend plan is.

WFM en organisaties

WFM en organisaties

Vraag niet wat WFM voor uw organisatie kan doen, maar wat uw organisatie voor WFM kan doen. Een vrije interpretatie van een aloude speech van John F. Kennedy. Personeelsplanning is niet een dienst die aan de organisatie wordt geleverd. Het is een kernproces van de bedrijfsvoering, organisatiebreed. Ook andere afdelingen, zoals HR, finance & control, marketing en de ondernemingsraad hebben invloed op de planning. Ze hebben er ook belang bij en samenwerking met de planning is dus essentieel. Die samenwerking kan vaak veel beter, zodat échte integratie ontstaat.

crop-planmen-footer4

Copyright Vlirdens 2023 ©